
ALFA'da hem YGS/LYS'ye, hem de okul sınavlarına hazırlanılır
Alfa Kursunda öğretmenlerimiz öğrencilerin hem okul derslerine yardımcı olurlar hem de YGS/LYS’ye hazırlarlar
Çözüm Kursları’nda öğretmenlerimiz, öğrencilerin hem okul derslerine yardımcı olurlar hem de onları YGS/LYS’ye hazırlarlar. Çözüm’de yapılan çalışmalarda sadece öğretmeye değil, öğrenmeyi öğretmeye; ezberciliğe değil anlamaya, analiz ve sentez yapabilmeye; başarısızlığı değil, başarıyı ölçmeye; zorlamaya değil, istekli olmaya; korku ve otoriteye değil, sevgiye ve demokratik olmaya önem verilir. Öğrencilere bilgiyi depolamaktan çok ona erişme ve kullanma yolları öğretilir. Çözüm’de başarma süreci, kazanmak veya birinci olmakla ilgili değil; bir yarışı iyi koşmak ve yapabileceğinin en iyisini yapmakla ilgilidir. İşte bu yüzden Çözüm’de, öğrencinin gerçek performansı ortaya çıkarılarak en iyi sonucu alması, kendi kulvarında birinci olması amaçlanır.


3 Adımda Verimli Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır ?
Hemen hemen her öğrenci okul dönemi boyunca hayatının düzensiz bir hal aldığını, sosyal aktivitelere zaman bulamadığını yada ders çalışamadığını söylenerek sitemler eder. Bu tarz sorunlar için ise en güzel çözüm ders çalışma programı hazırlayarak hem okul hayatını hemde sosyal hayatı bir arada yürütmekten geçiyor. Fakat birçok öğrenci bu durumda da sıkıntı çekereka ders programı hazırlarken hatalar yapıyor ve bu hatalar sonucunda hazırladığı ders programına birkaç gün sonra uymayarak eski yaşantısına geri dönüyor. Bizde bu yazımızda bu gibi sorunlar yaşayan öğrencilerimiz için verimli ders çalışma programı nasıl hazırlanır sorusuna cevap vereceğiz.Bunlardan önce ama ufakça bir ders çalışma programının katkılarından bahsedelim.
Ders Çalışma Programına Neden İhtiyaç Duyarız ?
Birçok öğrenciye göre ders çalışma programı aslında sadece vakit kaybı. Sonuçta ders çalışmak isteyen her durumda ders çalışır gibi düşünceler ile ders çalışma programına karşı gelebilirsiniz. Fakat ders çalışma programı zaten tembel bir öğrenciyi ders çalıştırmaz yada düşük notlarınızı düzeltmez. Her şeyden önce ders programı hazırlayan bir öğrencinin gerçekten ders çalışmayı istemesi gerekiyor. Ardından hazırladığı ders çalışma programı ilk etapta yorucu okul döneminde öğrencinin dersleri ile sosyal hayatına aynı anda vakit ayırmasını sağlayacak. Bunun dışında belli bir düzende yaşayacağı için hem kişisel olarak kendi çalıştığını hissedecek hemde bilinçaltı sürekli programa uygun olarak ders çalışması gerektiğini hatırlatacak. Zaten belli bir süreden sonra ders çalışmadığı günlerde vicdan azabı çekmeye başlayacaktır. :D İşte bu duruma gelebilmeniz veya bu durumu devam ettirebilmeniz için verimli ders çalışma programı nasıl hazırlanır sorusuna artık cevap vermemiz gerekiyor.
1-) Kendinizi Tanıyın
Ders programı hazırlarken öğrencilerin en çok yaptığı hata maalesef maymun iştahlı davranmak. Bu duruma şöyle bir örnek verelim. Ali günde ortalama 2-3 saat ders çalışıyor sonra bir gün ders çalışma programı yapmaya karar veriyor ve çalışma programını hazırlarken günlük kendine ortalama 5-6 saat ders çalışması gerektiği şartını koyuyor. Peki Ali bunu yapabilir mi? Tabi ki %99 oranla cevabımız hayır olacak. İşte sizde ders programı hazırlarken her şeyden önemlisi kendinizin ne kadar çalışabileceğinizi iyi değerlendirip ona göre ders çalışma programı hazırlayın. Aksi taktirde abartılı rakamlar yazarsanız bir iki gün sonra ders çalışma programını zaten uyamıyorum diye bir kenara atmanız muhtemel.Ayrıca daha uygun bir ders programı hazırlamak için kendinize bir hafta süre tanıyıp bir hafta boyunca yaptığınız çalışmaları bir kenara not olarak ders çalışma programı hazırlarken de bu bilgilerden yararlanmanız daha verimli ders çalışma programı hazırlamanıza yardımcı olacaktır.
2-) Kesin Zamanlar Belirlemeyin
Ders çalışma programları aslında ciddi olarak üzerine düşülmeden hazırlandığı zaman öğrencilerin moral olarak çökmelerine kadar gidebilecek sonuçlar ortaya çıkarıyor. Buna en güzel örneklerin başında program hazırlarken saat bazında şartları programa eklemek geliyor. Mesela yine Ali saat 13:00’da okuldan çıkıyor ve eve 13:30’da eve geliyor. Programı hazırlarken de saat olarak aynı şekilde her şeyi dakikası dakikasına yazdı ve eve geldikten sonra yemek yedikten sonra saat 14:00’da ders çalışmaya başlaması gerektiğini program da belirtti. Fakat o gün Ali otobüsünü kaçırdı ve eve geç geldi. Programa uyamadı. Bu durumda genellikle ister istemez planladığı şeyi yapamadığı için öğrencinin morali bozulur ve zaten 14:00’da derse oturamadım bari bugün kendime tatil yapayım gibi düşüncelerle programa uymayı bırakabilir. Peki çözüm nedir diyorsanız hemen söyleyelim. Önünüzde iki mantıklı yol var ya ders programı hazırlarken kesin zamanlardan ziyade yuvarlak zaman dilimleri kullanmanız yada günlük olarak ne zaman ne çalışacağınızı değilde günde hangi dersten hangi konuyu çalışacağınızı belirlemeniz gerekiyor. Mesela atıyorum Pazartesi Matematikten temel kavramlar Türkçe’den Ses Olayları Biyolojiden de Hücre konusuna çalışıp en azı 50 soru test çözeceğim gibi her güne konularınızı yayabilirsiniz. Bu durum da yaşadığınız ufak tefek aksilikler programınıza uymanıza engel olmayacak fakat konu bazlı programlarda konularınıza çalışmadan yatmamaya özen gösterin aksi halde programın anlamı kalmaz. :)